ŠTO JE VRŠNJAČKO NASILJE (BULLYING) U ŠKOLI?

Nasilje u kojem je učenik trajno i učestalo  izloţen negativnim postupcima od strane jednog ili više učenika koji ga namjerno ţele povrijediti, poniziti ili izloţiti neugodnostima (osramotiti).              

OBLICI NASILNOG PONAŠANJA - Udaranje, šutiranje, tuča, guranje, čupanje za kosu, štipanje - Nazivanje ružnim imenima, vrijeđanje(govorenje ružnih riječi), ismijavanje,ruganje,ogovaranje,širenje zlonamjernih glasina,tračeva i sl. - Prijetnje tebi ili članovima tvoje obitelji ako prijaviš zlostavljanje - Slanje prostih (vulgarnih) riječi porukama na mobilnom telefonu/internetu - Izbjegavanje drugih da se druže s tobom,isključivanje iz igre/društvenih aktivnosti, izoliranje iz grupe/odjela - Osnivanje grupe na facebooku/internetu protiv tebe - Praćenje,uhođenje u cilju prijetnji, pritiska, ucjene - Ignoriranje  tvojih prijedloga, želja,potreba u grupi/odjelu - Dodiri po tijelu na neprimjeren način - Krađa osobnih stvari i novca, zaključavanje u prostorije sa ciljem ismijavanja ili zastrašivanja, namjerno uništavanje osobnih stvari, udžbenika, bilježnica i sl. - Snimanje i javno objavljivanje snimljenih fotografija ili video sadržaja bez tvog znanja ili pristanka, kreiranje internetskih stranica (blogova) koje sadrže priče, crteže, slike ili šale na tvoj račun, postavljanje tvoje fotografije i traženja od drugih da komentiraju, javno otkrivanje tvojih osobnih informacija bez tvog pristanka, slanje ili postavljanje vulgarnih ili uvredljivih sadržaja na tvoju internetsku stranicu / profil

    - Traženje novca na silu, otimanje osobnih stvari - Vrijeđanje na kulturološkoj osnovi:      a) identitet      b) vjeroispovijest      c) nacionalnost KAO ŠTO VIDIŠ  NASILJE MOŢE BITI: - FIZIČKO (udaranje,tuča,nanošenje tjelesne boli i povreda i sl.)  - VERBALNO (vrijeđanje,ismijavanje,izrugivanje, nanošenje duševne boli i sl.) - PSIHOLOŠKO (zastrašivanje,uhođenje,prijetnje članovima obitelji i sl.) - SOCIJALNO (izoliranje,izbjegavanje druţenja s tobom,ogovaranje i sl.) - NASILJE PUTEM INTERNETA ILI CYBERBULLYING (objavljivanje tvojih fotografija,poticanje drugih na objavljivanje uvredljivih sadrţaja o tebi,osnivanje grupa protiv tebe na internetu i sl.)

POSLJEDICE VRŠNJAČKOG NASILJA ZA ŢRTVE NASILJA SU DUGOROČNE I POGUBNE PO SAMOPOŠTOVANJE ŢRTVE I MOGU DOVESTI ČAK DO SAMOUBOJSTVA!    

  KAKO SE NOSITI S NASILNIŠTVOM U ŠKOLI? SAVJETI ZA UČENIKE

-Ne trpi i ne sakrivaj nasilje nad tobom! Kreni naprijed i učini nešto! -Suprostavi se nasilniku tako što ćeš prijaviti nasilje nad tobom. -Prijavi nasilje nad tobom odrasloj osobi u koju imaš povjerenja. -Prijaviti  ozbiljno i učestalo nasilje nad tobom  ne znači biti „izdajica“ ili “slabić “. -Reci odrasloj osobi koja može razgovarati sa nasilnikom ili nasilnicima i ne boj se! -Razgovaraj s roditeljima,razrednikom, učiteljicom dok netko nešto ne poduzme. -Podrška roditelja je jako važna ,pa uvijek podijeli svoju uznemirenost  sa njima. -Ne suočavaj se sam/sama s tim problemom, razgovaraj o tome. -Druži se sa što više djece! Važno je imati prijatelja/prijateljice  sa kojima možeš razgovarati ako si žrtva nasilja. -Ne izbjegavaj školu jer time se samo odgađa problem, a i zaostaješ u gradivu. Ne srami se tražiti pomoć.     -Ne koristi nasilje nad nasilnikom i ne potiči druge na nasilje. -Često braća,sestre i prijatelji znaju za zastrašivanje puno prije nego roditelji ili nastavnici te ne reagiraju jer ih je to žrtva zamolila ili iz straha da i oni ne postanu žrtve. Progovorite,jer će se jedino tako zastrašivanje i nasilničko ponašanje zaustaviti. -Kad se radi o anonimnom nasilju putem interneta nastoj sačuvati dokaze o zlostavljanju (uvredljive ili vulgarne sadržaje) kako bi škola ili roditelji mogli poduzeti odgovarajuće mjere i angažirati informatičke stručnjake radi otkrivanja nasilnika. -Ako sam imaš problem kontroliranja i upravljanja ljutnjom ili drugim negativnim emocijama  potraži stručni savjet u školi. -Nauči/traži u školi da naučiš tehnike nenasilnog rješavanja sukoba/konflikata koji su svakodnevni i mogu dovesti do nasilnog ponašanja u školi. -Nemoj biti samo promatrač nasilja, reagiraj, spriječi ili prijavi nasilje. -Nemoj biti „navijač“ u slučajevima nasilja, jer onda nisi ništa bolji od nasilnika.  

    NEKA TVOJ IZBOR NE BUDE NASILJE!