Kako učiti

No, pitate li ih koliko su sigurni da su usvojili gradivo koje su pročitali, mnogi odgovaraju da su jako sigurni u svoje znanje te smatraju da je za učenje dovoljno jednom pročitati tekst.

Pročitati tekst ne znači da smo ga zapamtili. Jer, čitanje nije učenje! Da bi nešto bilo naučeno, potrebno je pročitati više puta, izvaditi bilješke i nakon toga biti u stanju samostalno prepričati tekst ili riješiti zadatak bez gledanja u bilješke ili u postupak rješavanja zadatka. Dijete od početka treba osposobljavati da bude samostalno u učenju i obavljanju školskih obveza. Ipak, pomoć je dobrodošla. Primjerice, dobro je imati neku osobu kojoj se možemo obratiti ako nam što nije jasno ili kojoj možemo prepričati tekst, a to mogu biti roditelji, sestra, brat ili prijatelj. Uostalom, učenje u društvu je zanimljivije i zabavnije.

No doista, može li učenje biti zabavno? - Može! Učenje je zabava jer njime saznajemo nove stvari o sebi i svijetu.

Iako su moždani procesi danas uvelike razjašnjeni, a razrađene su i posebne tehnike učenja, ipak nema jedinstvene formule za lakše učenje i pamćenje. Učenje je proces koji zahtijeva trud i vrijeme. Nekima je lakše pamtiti ako vide tekst, nekima ako ga čuju, drugi vole crtati ili pisati, a treći hodaju dok uče. Važno je samo da svatko otkrije koji mu stil učenja najviše odgovara i kojom metodom najlakše pamti. Mozak je organ, te kao i svaki drugi organ čestom upotrebom i vježbanjem on jača te se povećava broj veza među živčanim stanicama koje olakšavaju pamćenje.

U čemu učenici griješe?

- Nemirni su na satu i ne prate nastavu! Učenici koji ne prate nastavu često ne znaju ni o čemu se govorilo, a kamoli da su nešto od gradiva naučili. Oni koji slušaju i zapisuju na satu znatno si skraćuju vrijeme potrebno za učenje kod kuće, jer mnogo toga nauče već u školi. - Ne uče redovito! Mnogi učenici uče samo kad su najavljeni testovi ili ispitivanje. Gradivo se gomila i svakim ga je danom sve više, a vremena je za učenje sve manje. Odjednom učenik uviđa da je nenaučenog gradiva toliko da će gubitak teško nadoknaditi, postaje malodušan i ulazi u začarani krug. - Uče napamet! Mnogi učenici upadaju u zamku učenja bez razumijevanja. Ono što nauče na taj način brzo i zaboravljaju te teže povezuju novo gradivo s onim već naučenim. - Ne povezuju gradivo sa svakodnevnim životom! Sve što se uči treba razjasniti i utvrditi primjerima iz svakodnevnog života. Tada se pamti bolje i mnogo dulje. - Ne ponavljaju naučeno! Stara je izreka da je “ponavljanje majka znanja”. Bilo je tako u rimska vremena, a i danas je tako, uza sve suvremene tehnike učenja. Ako se naučeno ne ponavlja, brzo “ishlapi” iz pamćenja.

Savjeti za učenike

1. Zapisujte na satu! Ako zapisujete što se na satu govori, održat ćete koncentraciju. K tome, osobito je korisno zapisati što nastavnik istakne kao važno.  

2. Učite svim osjetilima! Kada nešto doživimo s više osjetila, dakle kada to vidimo, čujemo i opipamo, veća je vjerojatnost da ćemo to i zapamtiti. Zato je dobro sudjelovati ili barem promatrati eksperimente, crtati, opažati u prirodi.  

3. Istaknite važne dijelove u tekstu! Dobro je poznato da se najbolje uče dijelovi teksta na početku i na kraju (to se zove efekt mjesta u seriji). Upravo stoga dobro je istaknuti dijelove teksta u sredini, npr. podvući važno drugom bojom. Ako vam je tako lakše, podijelite tekst na manje dijelove.  

4. Vadite bilješke! Bilješke omogućavaju lakše učenje gradiva jer su u njima sažete najvažnije informacije, pa po njima učenici prije ispita mogu lako ponoviti gradivo. Ipak, ne rade svi bilješke na isti način. Pronađite svoju metodu - ispisujte bilješke na poseban papir ili na margini knjige, potcrtavajte, radite mentalne mape i objesite ih iznad radnog stola ili kreveta, uvijek na dohvat pogledu, izvlačite natuknice ili cijele rečenice… Učite iz svojih, a ne posuđenih bilješki!  

5. Koristite mnemotehnike! Postoje različite mnemotehnike koje poboljšavaju pamćenje. Smislite načine kako da nešto lakše upamtite povezujući to s nečim bliskim. Primjerice, formulu iz fizike “i=u/r” možete lakše upamtiti ako je povežete uz rečenicu “Idem u Rijeku!” i slično.  

6. Ponavljajte gradivo! Ako želimo biti sigurni da ćemo nešto zaista trajno naučiti, dobro je gradivo ponoviti u više navrata: najprije, nekoliko sati nakon učenja, zatim drugi dan, a potom i tjedan dana nakon prvog učenja te na kraju mjesec dana nakon prvog učenja. Ponovljamo li tako, možemo biti gotovo sigurni da ćemo to gradivo zaista zapamtiti, i to dugoročno.