email

Ukoliko imate otvoren Carnet račun u školi, onda već imate e-mail adresu. Svi podaci: e-mail, korisničko ime i lozinka, nalaze se na listu koji ste dobili od administratora. Na školskoj stranici, u gornjem izborniku, imate poveznicu (link) Webmail, koja će vas direktno odvesti do vaše pošte. Ako još nemate korisnički račun, javite se učiteljici iz informatike ili u tajništvo.

Na tržištu postoji i mnogo stranih i domaćih servisa koji nude besplatnu e-mail adresu.  Od domaćih je poznat  Net.hr, ali njegova je mana što sandučić ne može primiti puno poruka.  Od stranih e-mail servisa najpopularniji su Gmail, Yahoo i MSN.

Za otvaranje računa na Gmail-u, u web preglednik (Internet Explorer, Firefox, ...) upišite adresu www.gmail.com   (ili kliknite na ovaj link).  Gmail ima veliki sandučić za primanje poruka, preveden je i na hrvatski jezik i automatski čisti neželjenu poštu.

Kliknite na “Prijavite se” (Otvorite račun), odaberite jezik i upišite tražene podatke. Kod biranja Željeno ime za prijavu (login):možete upisati svoje ime i prezime, nadimak ili nešto drugo, ali bez znakova č, ć, ž, š, đ. Upisati se mogu samo slova engleske abecede i/ili brojke. Upisujte samo mala slova abecede. Ovdje izabirete oblik kasnijeg e-maila pa budite pažljivi (ne može se mijenjati). Ako je naziv već zauzet, pokušajte kombinaciju s brojkom, točkom između i slično. Zaporka je bitna radi sigurnosti vašeg dopisivanja. Loše zaporke su: adresa, datum rođenja, broj telefona, omiljene boje, nogometni klub, parfema, imena dečka/cure ili JMBG-a. Do njih lako dolazi. Bolje je akozaporka nema smisla. Što je besmislenija i duža tim je bolja. Najbolje je koristiti kombinaciju slova i brojki. Slijedite daljne upute na stranici i na kraju kliknite na Prihvaćam. Izradi moj račun. Ukoliko ste sve ispravno popunili vaš e-mail je otvoren. Možete poslati prvu poruku.